Олія чайного дерева: властивості, застосування

 1 345

Олія чайного дерева представляє з себе прозору ефірну олію, в колірному діапазоні від безбарвного до блідо-жовтого з специфічним запахом, який нагадує аромат камфори. Ефірна олія чайного дерева отримується з листя чайного дерева (Melaleuca Alternifolia) методом перегонки з водою. Батьківщиною рослини є Австралія.

Олія чайного дерева: властивості, застосування
Олія чайного дерева: властивості, застосування

Використання листя чайного дерева

Традиційно, населення східної Австралії використовували листя чайного дерева в домашній медицині. Кашель і застуда лікувалися інгаляціями, деякі види ран – компресами, трав’яними настоями проводили лікування ангіни і шкірних недуг.

Однак використання, безпосередньо, олії чайного дерева не було загальноприйнятою практикою, поки хіміком Артуром Пенфолдом не було опубліковано свої перші наукові дослідження в серії статей (1920-1930х роках). У своїх публікаціях він вперше повідомив про антимікробні активності М. Alternifolia, а масло чайного дерева було оцінено як в 11 разів активніше, ніж фенол (антисептик, який широко застосовується в медицині). Цей період можна назвати початком комерційного використання масла чайного дерева.

Інтерес до масла чайного дерева дещо впав після винаходу та ефективного застосування антибіотиків. Однак в 1970-х роках, на тлі загального відродження інтересу до натуральних продуктів, інтерес до масла чайного дерева було реанімовано. Комерційні плантації були створені в 1970-1980х роках, що призвело до механізації великого виробництва масла. Хоча масло чайного дерева для комерційних цілей витягується з Melaleuca Alternifolia, воно також може бути вилучено з Melaleuca dissitiflora і Melaleuca linariifolia.

Склад олії чайного дерева

Склад олії чайного дерева визначається міжнародним стандартом ISO 4730. Серед понад 98 сполук, що містяться в олії, терпінен-4-ол відповідає за більшу частину антимікробної діяльності. У складі масла компонент терпінен-4-ол, концентрація якого від 30% до 48% і компонент 1,8-цинеол, концентрація якого від 0 до 15% і деякі інші компоненти.

Ключ до ефективності лікарського використання чайного дерева є співвідношення двох хімічних компонентів, присутніх в олії – цинеол і терпінен. Хоча обидві ці складові є бактерицидними, цинеол може бути потужним подразником шкіри. Тому масло чайного дерева з низьким вмістом цинеолу і високим вмістом терпинена найбільш прийнятний.
Олія розчинна в рослинних оліях і етанолі. Нерозчина в воді і погано розчиняється в гліцерині.




Співвідношення цинеол-терпінен може значно змінюватися в деяких видах чайного дерева. Співвідношення може змінюватися навіть в одному виді, якщо вони ростуть в різних областях. Ідеальним співвідношенням може бути терпінен – 40%, цинеол – 5%. Таким чином, ефективність олії залишається високою, а його можливі подразнюючі ефекти мінімальні.

Олія чайного дерева застосування

Олія чайного дерева була науково досліджена лише недавно. Серед корисних властивостей, для медичного використання місцево, можна назвати противірусні, антибактеріальні, протигрибкові та антисептичні властивості, що робить його часто використовуваним природним засобом для лікування трьох типів інфекційних організмів: бактерій, грибів і вірусів. Більш того, масло ефективно бореться з деякими інфекціями, стійких до ряду антибіотиків.

Таким чином, масло чайного дерева є відмінним природним засобом для деяких грибкових і бактеріальних захворювань шкіри, таких як абсцеси, акне, жирна шкіра, висип, укуси комах, лупа та інші незначні подразнення.

Практичне застосування показало, що масло чайного дерева також лікує захворювання дихальних шляхів, зміцнює імунну систему організму, яка часто ослаблена стресом.

Олія чайного дерева застосовується тільки для місцевого лікування. Використання масла різної концентрації варіюється в залежності від захворювання. Наприклад, 5% масло чайного дерева може бути використано для лікування акне, в той час як 10% концентрація масла використовується для лікування підвищеної пітливості ніг (наприклад, у спортсменів), 100% концентрація використовується для лікування грибка на нігтях.

Якщо ви використовуєте масло чайного дерева, завжди дотримуйтесь інструкції на етикетці.

Олія чайного дерева: використання

Лікування акне

Олія чайного дерева від прищів. В даному випадку використовується масло чайного дерева 5%. Просто змішайте 5 частин масла і 95 частин води. Наприклад, 5 мл олії і 95 мл води. Ніжно протирати шкіру отриманим розчином вранці і ввечері.

Також можна застосовувати олію точково, на запалене місце, використовуючи ватяну паличку. Дану процедуру проводити один раз в день, наприклад, ввечері. Перед використанням, обов’язково, провести патч-тест, на окремій ділянці шкіри.

Жирна шкіра обличчя

Олія чайного дерева для обличча. Використання масла допоможе зменшити жирний блиск шкіри. Просто з’єднайте 12 крапель олії і 100 мл теплої води і отриманою сумішшю, акуратно, протирайте очищену шкіру м’яким ватнім тампоном.

Жирна шкіра голови

Перед використанням шампуню, зробіть ніжний масаж шкіри голови декількома краплями масла.

Грибок на нігтях

Олія чайного дерева від грибка. Просто нанесіть 1-2 краплі олії безпосередньо на уражені грибком ділянки нігтів і втирайте його над і під кінчиком нігтя. Проводити процедуру один раз в день.

Лупа і воші

Олія чайного дерева для волосся. Дослідження показали, що шампуні з 5% вмістом олії можуть допомогти позбутися лупи і головних вошей. Очищати волосяні фолікули, волосся і видаляти лупу можна додавши кілька крапель олії в шампунь.

Заспокоєння і релаксація

У ванну з гарячою водою додайте 8 крапель олії. Приймати ванну не більше 15 хвилин. Дана процедура допоможе зняти втому і напругу, позбавить від болю в м’язах.

Олія чайного дерева купити

Олія чайного дерева в чистому вигляді або різної відсоткової концентрації, продається в скляних флаконах з темного скла (темне скло перешкоджає попаданню сонячного світла, яке впливає на властивості масла).

Дане масло, як компонент, є у вигляді мила і мазей, кремів і лосьйонів, дезодорантів і шампунів, косметики та побутової хімії.

Ціна олії чайного дерева залежить від виробника, концентрації і об’єму масла. Середня ціна 100% олії чайного дерева (Melaleuca alternifolia) – 15 мл, становить близько 16 умовних одиниць.

Олія чайного дерева
Олія чайного дерева

Олію чайного дерева не слід плутати з чайним кущем, листя якого використовують в кулінарії.

Побічні ефекти і протипоказання

  1. Вагітним і годуючим жінкам необхідно уникати використання олії чайного дерева.
  2. Нерозбавлене масло чайного дерева може викликати свербіж, подразнення і почервоніння на шкірі, особливо чутливій. Тому не застосовуйте 100% масло, безпечніше розбавляти масло іншим, таким як оливкова.
  3. Індивідуальна непереносимість. Люди, у яких алергія на інші рослини – члени сім’ї мирта, такі як евкаліпт, гуава, гвоздика, запашний перець, найбільш ймовірно можуть бути схильні до алергії.
  4. Особливу обережність слід дотримуватися при експлуатації препарату з вмістом олії чайного дерева біля очей, статевих органів, або навіть в якості рідини для полоскання рота. Завжди дотримуйтесь інструкції по експлуатації.
  5. Не можна використовувати концентроване масло чайного дерева (100%) на пошкоджену опіком, алергією, обморожену шкіру.
  6. Масло чайного дерева ніколи не слід приймати всередину.
  7. Якщо масло чайного дерева приймати всередину, це може привести до блювоти, діареї, порушення імунної функції, надмірної сонливості, сплутаності свідомості, порушення координації і навіть коми. Якщо ви помітили будь-який з цих симптомів передозування, негайно зверніться до лікаря.

Перед використанням будь-якого препарату з вмістом олії чайного дерева необхідно отримати консультацію фахівця.

Автор:

Залишити відповідь