Хрещення дитини: правила, поради і практичні питання

 10 420

Як хрестити дитину – хлопчика, дівчинку? Що потрібно для хрещення дитини? Які існують правила обряду хрещення дитини? Що потрібно знати мамі, батькові, хрещеним батькам, родичам? Чому потрібно хрестити дітей і в якому віці це краще робити? Скільки коштує обряд хрещення?

Хрещення дитини: правила, поради і практичні питання
Хрещення дитини: правила, поради і практичні питання

Коли хрестити дитину

В який час хрестити – різні сім’ї з’ясовують це питання по-різному.

Найчастіше хрестять на +/- 40-й день після пологів. 40-й день – і з релігійного погляду значущий (в старозавітній церкві на 40-й день немовля приносили в храм, на 40 день читається молитва над породіллею). 40 днів після пологів жінка не бере участі в таїнствах Церкви: це пов’язано і з фізіологією післяпологового періоду, і в цілому досить розумно – в цей час вся увага і сили жінки повинні бути сконцентровані на дитині і власному здоров’ї.

Після завершення цього терміну над нею обов’зково потрібно прочитати особливу молитву, що священик і здійснить до або після хрещення. Надто крихітні немовлята значно спокійніше поводяться на хрещенні і не бояться, коли їх на руки бере хтось посторонній (хресні або священик).

Ну і не варто забувати, що до трьох місяців діти легше переносять занурення з голівкою, тому що у них зберігаються внутрішньоутробні рефлекси, що допомагають затримувати дихання.

У будь-якому разі, вибір моменту залишається за батьками і залежить від обставин і стану здоров’я малюка. Якщо немовля в лікарні і є проблеми зі здоров’ям, можна малюка хрестити в реанімації. Для цього можна запросити священика або МАМА МОЖЕ ХРЕСТИТИ ДИТИНУ САМА.

Дозволено хрестити і після 40 дня.

Хрестити дитину або чекати, поки він виросте – це питання для окремої дискусії.

Якщо життя дитини в небезпеці

Якщо малюк в реанімації, то можна запросити священика охрестити дитину. З лікарняного храму або з будь-якого храму – ніхто не відмовить. Тільки спочатку треба дізнатися, які порядки хрещення в цій лікарні.

Якщо немає допуску сторонніх в реанімацію, або якщо ситуація інша – ДТП, наприклад – мати або батько (та й реанімаційна сестра на прохання батьків і взагалі хто завгодно) ДИТИНУ можуть охрестити САМІ. Потрібно кілька крапель води. З цими краплями треба дитину тричі перехрестити зі словами:

Крещается раб (а) Божий (ия) (ІМ’Я)
В ім’я Отця. Амінь. (Перший раз хрестимо і бризкаємо водою)
І Сина. Амінь. (Другий раз)
І Святого Духа Амінь. (Третій раз).

Дитина хрещена. Коли його випишуть, в храмі треба буде зробити другу частину хрещення – Миропомазання – приєднання до Церкви. Пояснити заздалегідь батюшці, що хрестили самі в реанімаціі. Хрестити малюка можна і вдома, домовившись про це зі священиком в храмі.

Чи хрестити взимку

Звичайно, в храмах топлять, в купелі вода тепла.




Єдине – якщо в храмі одні двері і сам храм невеликий, комусь із родичів можна почергувати на вході, щоб раптом двері не відчинялися зовсім нарозхріст.

Скільки платити? І навіщо платити?

Офіційно в храмах немає плати за Таїнства. Ще Христос сказав: “Дарма взяли, даром давайте” (Мф, 10: 8). Але тільки ось апостолів віруючі годували-поїли, на нічліг пускали, а в сучасних реаліях пожертвування за хрещення одна з головних статей доходу храмів, з яких платять за світло, електрику, ремонт, протипожежні роботи і священику, у якого найчастіше багато дітей. Цінник в храмі – це орієнтовна сума пожертвування. Якщо реально немає грошей, повинні охрестити безкоштовно. Якщо відмовлять – привід звернутися до благочинного.

Чи обов’язково називати по святах

Хто як хоче. Хтось називає по святого, хтось на честь улюбленого святого або когось еще. Звичайно, якщо дівчинка народилася, 25 січня, то ім’я Тетяна їй дуже проситься, але ім’я батьки дитині вибирають самі – ніяких “треба” тут немає.

Де хрестити?

Навряд чи це питання постане перед вами, якщо ви вже є прихожанами якогось храму. Якщо немає – вибирайте храм до душі. Немає нічого поганого в тому, щоб заглянути в кілька храмів. Якщо співробітниці непривітні і грубі (буває таке, так), можна пошукати храм, де до вас поставляться доброзичливо з самого початку. Так. в храм ми приходимо до Бога, але немає гріха в тому, щоб вибрати церкву по нраву. Добре якщо у храмі є окрема хрестинна. У ній, як правило тепло, немає протягів і немає сторонніх.

Якщо у вашому місті мало храмів і всі вони з великими парафіями, то обов’язково дізнайтеся заздалегідь скільки дітей зазвичай буває на хрещенні. Може виявитися так, що одночасно будуть хрестити з десяток немовлят, кожен з яких буде в супроводі цілої бригади родичів. Якщо вам така масовість не до душі, можна домовитися про індивідуальне хрещення.

Фотографування на хрещенні

Якщо Ви вирішите найняти на хрестини фотографа, обов’язково дізнайтеся заздалегідь чи дозволять йому знімати, використовувати спалах. Деякі батюшки дуже негативно ставляться до зйомок Таїнств і вас може чекати неприємний сюрприз.

Як правило, ніде фото і відео-зйомку не забороняють. Фотографії з хрещення – велика радість на довгі роки для всієї родини, так що якщо в храмі знімати не можна, то треба пошукати храм, де знімати можна (але навіть в старообрядницьких храмах дозволяють знімати на хрестинах)

У деяких випадках дитину можна хрестити і вдома. Головне домовитися про це з батюшкою.

Хрещені

Хто може і не може бути хрещеним – це найчастіше питання. Чи можна вагітній / незаміжній / невіруючій / бездітній хрестити дівчинку и.т.д – кількість варіацій нескінченно.

Відповідь проста: хресний повинен бути людиною:

  • Православним і церковним (ВОНА відповідає за виховання дитини в вірі);
  • Не батьком дитини (хресні повинні в разі чого батьків замінити);
  • Не можна бути чоловікові і дружині хрещеними одного малюка (або тим, хто збирається одружитися).
  • Хрещеним не може бути чернець

ВСЕ.

Всупереч поширеній думці, зовсім не обов’язково, щоб хресних було двоє. Досить і одного: жінки – для дівчаток і чоловіки – для хлопчиків.

Бесіда перед хрещенням

Тепер – це обов’язково. Для чого? Щоб хрестити тих, хто вірить у Христа, а не тих, хто приходить, щоб “дитина_хворіє_треба_похрестити_а_то_сглазять_а_ми_ж_православні”.

На бесіду прийти треба, це не іспит, зазвичай священик розповідає про Христа, Євангеліє, нагадує, що Євангеліє треба прочитати самостійно Виглядає це якось ось так.

Найчастіше необхідність бесіди викликають обурення у родичів і багато хто намагається їх “обійти”. Хтось, скаржачись на брак часу, а то і просто бажання, шукає священиків, які можуть знехтувати цим правилом. Але в першу чергу ця інформація потрібна самим хрещеним, адже пропонуючи їм стати хрещеними своєї дитини ви накладаєте на них велику відповідальність і непогано б було їм про це дізнатися. Якщо хресні не хочуть витрачати на це час, то це привід для вас задуматися, а чи потрібні дитині хрещені, які не можуть пожертвувати заради нього всього парою своїх вечорів.

Якщо хресні живуть в іншому місті і можуть приїхати тільки в день таїнства, то бесіди вони можуть пройти в будь-якому храмі, в якому зручно. Після закінчення їм дадуть довідку з якої вони зможуть брати участь в таїнстві де завгодно.

Дуже добре хрещеним, якщо вони ще не знають, вивчити Символ віри – ця молитва тричі читається під час хрещення і цілком ймовірно, що і хресних попросять її прочитати.

Набір для хрещення: що купити?

Для хрещення дитині потрібна:

  • нова хрестинна сорочка;
  • хрестик;
  • великий рушник (крижма).

Все це можна купити в будь-церковній лавці і як правило, це завдання хресних. Хрестильна сорочечка потім зберігається разом з іншими пам’ятними речами малюка. У зарубіжних магазинах є ціла лінія приголомшливо красивого одягу для хрещення, можна використовувати і якийсь красивий комплект на виписку.

Ім’я

Дізнайтеся заздалегідь яким ім’ям будуть хрестити дитину. Якщо імені дитини немає в святах, заздалегідь підберіть близьке за звучанням (Аліна – Олена, Жанна – Анна, Аліса – Олександра) і скажіть про це священику. А то іноді імена даються дивно. Одну мою знайому Жанну хрестили Євгенією. До речі, іноді в святах є і несподівані імена, скажімо Едвард – є такий православний британський святий (правда потім всі співробітниці храму не віритимуть, що є таке православне ім’я). У церковних записках і при вчиненні інших Таїнств потрібно буде використовувати ім’я, дане при хрещенні. Виходячи з нього ж буде визначитися, коли у дитини день Ангела і хто у нього небесний покровитель.

Ми приїхали в храм, що далі?

У церковній лавці Вас попросять оплатити пожертвування за хрещення. Перед таїнством дитинку краще погодувати, щоб йому було комфортніше і спокійніше.

Годувати в храмі МОЖНА, добре для цього бути в годувальному одязі або мати з собою фартух. Якщо потрібне усамітнення – можна попросити когось зі співробітниць храму підшукати затишне місце.

Єдине – якщо малюк годується довго, краще мати з собою пляшечку  з їжею, щоб не вийшло так, що малюк зголоднів в середині служби і треба або чекати півгодини, поки він поїсть або він буде плакати від голоду.

Під час таїнства дитину тримають на руках хресні, батьки можуть тільки спостерігати. Тривалість Хрещення зазвичай близько години.

Корисно заздалегідь ознайомитися з тим, що буде відбуватися на службі, щоб розуміти сенс того, що відбувається.

А ось мам на хрещення пускають не скрізь – краще тоді це питання заздалегідь уточнити.

Холодна вода?

У купелі вода ТЕПЛА. Спочатку туди зазвичай заливається гаряча вода, перед Таїнством її розбавляють холодною але вода в купелі тепла.

Про те, щоб вода була тепла, подбають службовці храму, які її набирають – вони не менше, ніж ви не хочуть, щоб дитинка замерз. Після занурення дитини не відразу вдасться одягнути, і тут знову варто згадати, про те, що зовсім маленьких хрестити добре в окремих приміщеннях а не в самому храмі, де прохолодно навіть влітку. У будь-якому випадку – не переживайте, все відбувається швидко і замерзнути дитина не встигне.

Чи повинна дитина носити хрестик постійно?

Часто батьків хвилює питання безпеки носіння дитиною хрестика. Хтось боїться що дитина може постраждати від мотузки або стрічки, на якій хрестик висить. Багато хвилюються, що дитина хрестик може втратити або його можуть вкрасти, наприклад, в саду. Як правило хрестик носять на короткій мотузочці, яка ніде не може заплутатися. А для дитячого саду можна заготовити спеціальний недорогий хрестик.

А кажуть, що ….

Хрещення, як і багато іншого в нашому житті оточене безліччю дурних забобонів. Старші родичі можуть додати турбот і хвилювань розповідями про погані прикмети і заборони. Будь-які сумнівні питання краще прояснювати зі священиком, не довіряючи, нехай навіть дуже досвідченим, бабусям.

Чи можна відзначати хрещення?

Цілком логічно, що родичам, які зберуться на Водохреща, захочеться продовжити свято вдома або в ресторані. Головне, щоб під час свята не забули привід через який всі зібралися.

Після хрещення

Коли Таїнство закінчиться, вам на руки дадуть свідоцтво про хрещення, де буде вказано коли здійснено хрещення, ким, а так само буде написаний день, коли у дитини іменини. Після хрещення вам обов’язково потрібно буде сходити в храм ще раз, щоб причастити немовля. Взагалі малюків треба причащати регулярно.

Як дізнатися про храм

Храм собі вибирайте по душі – де вам подобається, де хороший священик і привітні співробітники. Так, в храм ми приходимо до Бога, а не до людей. Але різні накладки і труднощі особистих відносин часто затьмарюють радість свята.

Важливо – у кожного храму зараз є сайт в інтернеті, на сайті вказані контактні телефон, всі питання – про маму на хрещенні, фотографа і т.д. – Можна задати по телефону.

Автор:

Залишити відповідь