Шенгенська віза в Україні: як оформити, де отримати

 614

На сьогоднішній день для українців Шенгенська віза оформляється завчасно до виїзду закордон в 26 європейських країн – вони являють собою Шенгенську зону, список країн може змінюватися, тому перед тим, як подавати документи на оформлення в посольство, слід переконатися в актуальності інформації. Необхідно розуміти, що не всі країни Шенгену входять в ЄС.

Шенгенська віза в Україні: як оформити, де отримати
Шенгенська віза в Україні: як оформити, де отримати

Сьогодні Шенгенська віза дозволяє відвідати:

  • Австрію
  • Андорру
  • Бельгію
  • Болгарію
  • Угорщину
  • Ватикан
  • Німеччину
  • Грецію
  • Данію
  • Ісландію
  • Іспанію
  • Італію
  • Кіпр
  • Латвію
  • Литву
  • Ліхтенштейн
  • Люксембург
  • Мальту
  • Монако
  • Нідерланди
  • Норвегію
  • Польщу, Португалію
  • Румунію
  • Словаччину
  • Словенію
  • Сан – Маріно
  • Фінляндію
  • Францію
  • Хорватію
  • Чехію
  • Швейцарію
  • Швецію
  • Естонію.

Єдина візова політика дозволяє вільно їздити в усі країни Шенгену, список вказано на 2016 р тобто оформивши візу, мандрівники можуть перетинати кордони країн незалежно від їх географічного положення по всій Шенгенській зоні.

Зміст статті

  1. Як самостійно оформити Шенгенську візу в Україні?
  2. Категорії Шенгенських віз;
    • Туристична Шенгенська віза «С». Її категорії і терміни дії;
  3. В яке посольство варто звернутися для отримання Шенген візи для українців;
  4. Які документи потрібні при подачі на мультивізу Шенген для українців в 2016 році?
  5. Збір біометричних даних;
  6. Як довго розглядаються документи?

Як самостійно оформити Шенгенську візу в Україні?

Залежно від країни Шенгену, список 2016 вказаний вище, в яку планується поїздка необхідно подавати документи до представництва країни, яка має повноваження видачі документа – Шенгенська віза. У деяких країнах правила подачі та критерії можуть трохи відрізнятися, але перелік документів завжди єдиний.




Досить часто українці бояться самостійно подавати документи, думаючи, що Шенгенська віза вимагає спеціальних навичок і вузьких знань. У 2016 році необхідний перелік документів і правила оформлення заявок досить зрозумілий, тому перед тим, як звертатися до посередників і платити захмарні суми, варто дізнатися, як отримати Шенгенську візу в Україні самостійно.

Категорії Шенгенських віз

Перед тим, як записуватися в чергу і збирати пакет документів, необхідно визначитися з метою поїздки, щоб Шенгенська віза була правильно оформлена, тобто офіцер правильно вказав категорію документа.

  • Шенгенська віза «А» передбачає знаходження виключно в транзитній зоні, тобто тільки в аеропорту, без права виходу з нього;
  • Шенгенська віза «B» дозволяє здійснювати транзитний проїзд конкретної країни, за умови, що термін перебування не перевищить 5 діб;
  • Шенгенська віза «С» є туристичною, вона дозволяє перебувати в країні вказаний термін, а також вільно подорожувати по території Шенгену. Віза для українців, які планують самостійно подорож по Європі, видається без проблем, головне зібрати повний комплект необхідних паперів.
  • Шенгенська віза «D» має прямо пропорційну характеристику візі «А», тобто видається для конкретної країни Шенгенської зони на тривалий термін, всі інші країни Шенгену, список 2016 можуть відвідувати тільки в якості транзитних зон.

Туристична Шенгенська віза «С». Її категорії і терміни дії

Заповнюючи анкету для отримання візи необхідно буде вказати, кращі терміни перебування, але, природно, що посол буде приймати рішення особисто і вплинути на кінцевий результат ніхто не в силах.

  • Мультивіза Шенген класифікації «С 1» для українців в 2016 р дозволяє перебувати в зоні максимум 30 днів;
  • «С 2» в свою чергу дозволяє подорожувати від 31 до 90 днів по всій зоні;
  • «С 3» має на увазі багаторазові в’їзди і спільне перебування до 90 днів. У більшості випадків така віза відкривається на рік;
  • «С 4» має такі ж умови, як і попередня класифікація, але видається вже терміном на 5 років.

Необхідно враховувати, що термін дії візи і термін перебування в країні – це 2 різні поняття, які необхідно перевіряти до від’їзду за кордон.

В яке посольство варто звернутися для отримання Шенген візи для українців

Шенген віза для українців повинна відкриватися посольством тієї країни, в яку планується поїздка. У разі, коли подорож передбачає відвідування декількох країн Шенгенської зони, подавати документи варто в представництво країни, яка буде перша в списку відвідування. Наприклад, якщо приліт планується до Відня, Австрія, далі планується переїзд в Будапешт, Угорщина, то звертатися краще в посольство Австрії, тому що вона буде першою країною для відвідування, інші країни шенгенської угоди будуть попутними.

Альтернативним варіантом буде подача прохання на відкриття Шенген візи в посольство Угорщини, але за умови, що більшу частину турист буде перебувати в цій країні. Обов’язково варто враховувати, що деякі посольства виставляють завищені вимоги, тому якщо є можливість оформити через посольство іншої країни, краще не ризикувати, щоб Шенгенська віза була оформлена вчасно.

Які документи потрібні при подачі на мультивізу Шенген для українців в 2016 році?

Після того, як мандрівник визначиться через посольство якої країни буде проходить оформлення Шенгену, необхідно дізнатися про всі вимоги консульства. Всю актуальну інформацію, можна дізнатися на офіційному сайті обраного консульства.

Що потрібно для подачі заявки на Шенгенську візу: проїзний документ в оригіналі, а також його копія, копія паспорта громадянина України, заповнена анкета – заява, пара фото (Шенгенська віза має свої вимоги на 2016 г. – 80% обличчя від загальної площі фото), довідка з місця роботи, довідка про актуальний стан банківського рахунку і пересуванні особистих коштів.

  1. Заповнені анкети – заяви для будь-якої візи – обов’язкова умова. Для держав, де діє Шенгенська віза анкета заповнюється в стандартній формі, але не дивлячись на єдині критерії до анкети, завантажувати офіційний бланк необхідно саме на сайті того посольства, де планується подача заявки. Перед заповненням форми, яку можна завантажити безкоштовно на офіційному сайті обраного посольства в Україні, необхідно точно дізнатися, які країни входять в шенгенську зону на поточний рік.
  2. Цивільний паспорт здавати при оформленні візи не потрібно, але його наявність при оформленні обов’язково потрібно. Копію українського паспорта необхідно прикласти до решти документів.
  3. Проїзний документ (паспорт для закордонних поїздок) повинен діяти мінімум ще 90 днів після закінчення дати дії візи. Крім цього необхідно враховувати, що чинний документ повинен мати мінімум 1 чистий аркуш, на який буде вклеєна віза Шенген. Якщо у заявника зареєстровано кілька закордонних паспортів, то всі вони повинні бути додані до загального пакету документів, що подаються на отримання візи.
    • Не всі посольства надають можливість online заповнення анкет. Австрійське представництво вимагає роздрукувати форму і своєю рукою вписати всі запитувані дані. Після цього на вказане поле (вгорі праворуч необхідно приклеїти свою фотографію), а також поставити підписи.
  4. Замовлення фото на шенгенську візу: вимоги 2016 – формат фотографій повинен бути 3,5 х 4,5 см. Багато фотографів знають вимоги до оформлення фотографій, але, краще упевнитися з офіційного джерела. Посольство вимагає 2 фотокартки: 1 вклеюється в анкету самостійно, 2 прикріплюються скріпкою в закордонний паспорт.
  5. В Україні короткочасна Шенгенська віза коштує – 35 €. Оплата може відбуватися у валюті або в гривні за поточним курсом в день подачі документів. Якщо документи подаються не в посольство безпосередньо в Києві, а через візовий центр, додатково потрібно буде оплатити послуги посередника (вартість може змінюватися, уточнювати необхідно за 1 день до подачі документів). Для пенсіонерів та певних категорій інвалідності діють знижки.
  6. Медичний страховий поліс – це обов’язковий документ для отримання візи. Оригінал береться з собою і пред’являється на першу вимогу офіцера, копія страховки залишається в пакеті документів. Сума страхування повинна бути мінімум на 30,000 € і поширюватися по всій території Шенгенської зони. Обов’язково необхідно прочитати вимоги до полюса, наприклад, австрійське посольство вимагає страховку, оформлену в режимі 2х сторонньої друку. Страховка може бути оформлена в будь-якому туристичному агентстві або в банку.
  7. Підтвердження бронювання житла, авіаквитків або пересування іншим транспортом. До названих вище документів потрібно докласти підтвердження бронювання готелю, або того місця, де планується зупинка (хостел, оренда квартири). Якщо подорож планується самостійно і при пошуку житла використовуються онлайн сервіси, підтвердження роздруковується саме через них. Коли бронюванням житла займається турагентство, вони друкують підтвердження самостійно або відправляють його на електронну пошту замовника. У підтвердженні обов’язковими критеріями є графи:
    • Guest name (ім’я гостя);
    • Check-in / check-out (датазаезда / виїзду);
    • Place (місце перебування);
    • Contacts (контакти готелю).
  8. Обов’язковою доповненням до документів на подачу візи є виписка з банку про актуальний стан банківського рахунку і пересуванні особистих фінансових коштів. Рекомендована мінімальна сума – 20,000 грн. При офіційному працевлаштуванні потрібно довідку з місця роботи і виписка із зарплати за останні 6 місяців. У разі оформлення бізнес поїздки потрібно лист-запрошення від партнерів.
  9. Рекомендується надати підтвердження про своє повернення в Україну. Це можуть бути квитки туди – назад, копія документів на нерухоме майно, свідоцтва про народження дітей, якщо поїздка передбачається тільки для батьків. Всі довідки повинні бути українською та англійською мовами, а також мати фірмові печатки.

Збір біометричних даних

Оформлення Шенгену вимагає збір біометрії – електронного зняття відбитків пальців. Якщо документи оформляються в візових представництвах, то після подачі пакета документів і оплати всіх зборів, здати біометричні дані можна відразу ж в порядку електронної черги.

Дізнавшись, як отримати шенгенську візу в Україні, не варто звертатися в туристичні агентства та оплачувати їхні послуги. Тепер оформляти документи можна самостійно.

Як довго розглядаються документи?

У більшості випадків, за умови повного пакету документів, оформляється Шенгенська віза протягом 10 – 15 календарних днів. Якщо подорож планується завчасно, зробити візу краще мінімум за місяць до очікуваної дати виїзду. Також слід враховувати святкові вихідні дні, коли посольство не працює. Дати свят можна подивитися на офіційних сайтах.

Автор:

Залишити відповідь