Як отримати робочу візу Українцям в 2018 році: до Польщі, Ізраїлю, США, Чехію?

 655

Робоча віза – необхідна умова для тих, хто планує працювати не на території України, а в інших державах. Робота за кордоном допомагає отримати не тільки колосальний досвід, але і гідну оплату своєї праці. Наша редакція пропонує розглянути особливості отримання робочих віз для різних країн в 2018 році.

Як отримати робочу візу Українцям в 2018 році: до Польщі, Ізраїлю, США, Чехію?
Як отримати робочу візу Українцям в 2018 році: до Польщі, Ізраїлю, США, Чехію?

Зміст

  1. Основні види віз
  2. Як отримати робочу візу в Польщу?
  3. Як отримати робочу візу в Ізраїль?
  4. Як отримати робочу візу в Чехію?
  5. Як отримати робочу візу в США?
  6. Як отримати робочу візу до Німеччини?
  7. Як отримати робочу візу в Канаду?
  8. Поради та рекомендації до отримання візи
  9. Висновок

Основні види віз

Перш ніж докладно познайомитися зі специфікою отримання робочих віз, пропонуємо розглянути, якими можуть бути візи, в принципі. Як правило, всі типи таких дозвільних документів поділяються на 2 великі категорії:

  • Короткострокові;
  • Довгострокові.

У короткострокових виділяються наступні варіанти:

  • Транзитна;
  • Гостьова;
  • Ділова;
  • Туристична.

Довгострокові також мають свою «градацію»:

  • Гостьова;
  • Робоча;
  • Студентська віза;
  • Імміграційна або для возз’єднання сім’ї.

Потрібно розуміти, що тип візи може бути змінений з урахуванням статусу заявника:

  • проста;
  • службова;
  • Дипломатична.

В даному випадку нас цікавлять робочі візи в ряд держав і специфіка їх отримання в 2018 році. Саме про це ми і поговоримо далі.

Як отримати робочу візу в Польщу?

Оформлення робочої візи в Польщу не представляє проблем, так як сьогодні можна працевлаштуватися в цій країні навіть на місцевих біржах праці, що значно розширює горизонти українців. Самі ж поїздки доступні по «безвізу». Багато в чому велика свобода обумовлена ​​тим, що мінімальну оплату праці українця можна порівняти з польською. Постійно з’являється безліч перспективних проектів, націлених на працевлаштування громадян, і польська сторона в цьому щиро зацікавлена. Польські роботодавці схвально відгукуються про наших трудових мігрантів і готові завжди їм піти на зустріч, наприклад, надати безкоштовне житло або додатковий вихідний для поїздки до сім’ї в Україні.




Робочу візу до Польщі можна отримати і в консульстві, як це було раніше, а також безпосередньо в Польщі, в’їхавши туди щодо безвізового режиму і вже на місці визначившись з роботою. Якщо ви вибрали перший варіант, для початку варто зібрати документи для робочої візи в Польщу, здійснити оплату консульського збору, записатися на прийом і подати документи. Що стосується стандартного пакету, то він буде таким:

  1. Заповнена візова анкета.
  2. 2 фотознімки, що відповідають вимогам (формат, якість, зроблені недавно).
  3. Закордонний паспорт і його копія (робляться всі сторінки).
  4. Внутрішній паспорт громадянина України (також надається з копією).
  5. Оригінал з копією страхового поліса, що покриває, як варіант, Європу, Шенген або ж весь світ.
  6. Якщо є, запрошення на роботу з польської сторони в оригіналі (варіант для тих, хто готує робочу візу заздалегідь, а не на місці).

Говорячи про те, як отримати робочу візу в Польщу, варто нагадати про те, що в консульстві заявника можуть додатково попросити прикласти до зібраного пакету документів довідки:

  • Бронь авіаквитків.
  • Свідоцтво про укладення шлюбу (його розірвання) і так далі.
  • Нерідко проводиться і додаткова співбесіда.

Як правило, з моменту подачі документів і внесення візового збору проходить близько 5-7 днів. Якщо перевірка особливо ретельна, може пройти близько місяця, а в окремих випадках і 60 календарних днів, так що дізнаватися всі аспекти, як отримати робочу візу в Польщу, варто заздалегідь. У разі позитивного рішення, готова віза проставляється в паспорт українця, якщо немає – в «загранному» ставиться відповідний штамп з кодом. Ви можете оскаржити відмову протягом тижня, але повторний розгляд вже неможливо оскаржити.

Як отримати робочу візу в Ізраїль?

Починаючи з 2011 року, всі громадяни України можуть їздити до Ізраїлю і перебувати там, на протязі 90 днів без необхідності оформлення візи. Такий безвізовий режим поширюється тільки на тих, хто їде в гості або як турист. Якщо ж ви плануєте поїздку з метою роботи, комерційної / волонтерської діяльності, то варто з’ясувати, як отримати робочу візу в Ізраїль. Сьогодні Ізраїль став щільно співпрацювати з українськими центрами зайнятості, тому робочі спеціальності завжди потрібні. Це відноситься до робочих спеціальностей, таких як маляр, плиточник, штукатур і так далі.

Тут є кілька важливих аспектів. Через певні геополітичні особливості у тих людей, у кого є в закордонному паспорті візи і відмітки про відвідування ряду арабських держав, можуть бути труднощі. В основному, це відноситься до таких країн, як:

  • Іран;
  • Ліван;
  • Сирія;
  • Лівія.

В принципі, в країну вас пустять, але перед цим доведеться піддатися ряду додаткових перевірок. Що стосується того, як отримати робочу візу в Ізраїль, то:

  • Для вирішення питання варто звертатися в посольство.
  • Залежно від мети візиту і його специфіки, готуються документи. В обов’язковому порядку слід надати запрошення з боку роботодавця.
  • Вирішувати питання можна, як особисто, так і через довірену особу.
  • Рекомендуємо складати всі документи в прозору папку, і більше нічого не приносити з собою в посольство.

Важливо. Не передавайте свої документи третім особам, які гарантують вам отримання необхідних дозволів в більш короткі терміни і без відвідування консульств. Є велика ймовірність, що це шахраї.

Робоча віза в Ізраїль для українців оформляється в термін від тижня до 3 тижнів. Зазвичай все відбувається досить швидко, але, якщо консульський відділ завантажений, процес може і затягнутися. Іноді з’являються додаткові питання, а заявника можуть запросити на співбесіду. Крім того, так як з 2011 року туристичні візи не потрібні, і можна перебувати до 90 днів там, можна спочатку полетіти і ознайомитися з зацікавленою вакансією, умовами, а вже потім оформити візу.

Робоча віза в Ізраїль передбачає отримання дозволу на перебування в країні протягом усього терміну дії договору. Зазвичай потрібно зібрати такий пакет паперів:

  • закордонний паспорт;
  • Заповнена анкета;
  • 4 фотографії;
  • Документи про влаштування на роботу;
  • Запрошення від роботодавця;
  • Відомості про посаду та заробітну плату, накопичення.

Як отримати робочу візу в Чехію?

Робоча віза в Чехію відноситься до категорії національних віз «Д». Вона може бути видана на різні періоди:

  1. На 3 місяці;
  2. На півроку;
  3. На 2 роки.

Залежно від терміну перебування в країні буде формуватися ціна на робочу візу в Чехію для українців. У пакет документів входить:

  • Запрошення від роботодавця;
  • Візова анкета;
  • Страховий поліс;
  • Внутрішній паспорт;
  • Закордонний паспорт;
  • Фотографії;
  • Дозвіл на роботу.

Також додатково потрібно оплатити:

  • Візовий збір;
  • Збір в консульство.

Робота в цій державі без отримання трудової візи неможлива, а нелегальне працевлаштування, як і в будь-якій країні, загрожує поганими наслідками.

Як отримати робочу візу в США?

Робоча віза в США дозволяє отримати дозвіл на роботу для тих фахівців, яких запросили в американські компанії. Для отримання документів, необхідна взаємодія роботодавця і запрошеного. Заявник повинен відповідати ряду вимог:

  1. Високий рівень кваліфікації, підтверджує дипломом, ступінь якого від бакалавра і вище. Також повинен бути присутнім досвід роботи.
  2. Приймаюча сторона повинна обов’язково взяти участь у процесі отримання візи. Роботодавець становить петицію про співробітника.
  3. Віза оформляється на 3 роки, потім її можна продовжувати, а сумарний час знаходження в Штатах становить 6 років. Потім можна без участі в лотереї подати заявку на отримання грінкарти.

Отже, як отримати робочу візу в США? Для цього слід пройти ряд етапів, і «перший хід» за роботодавцем:

  • Подача петиції про працівника.
  • Затвердження її в Службі громадянства та імміграції.
  • Допускається подача петиції за півроку до відкриття візи.
  • Після розгляду (2 тижні – 2 місяці) роботодавець отримує повідомлення.
  • Заявник може збирати документи на робочу візу в США, заповнювати анкету, оплачувати збір і визначатися з датою співбесіди.

Портфель документів буде наступним:

  1. Петиція, складена роботодавцем;
  2. Форма I-797;
  3. запрошення;
  4. Підтвердження наявної кваліфікації;
  5. «Свіжі» довідки з попередніх місць роботи;
  6. Закордонний паспорт;
  7. Внутрішній паспорт України;
  8. Заповнена анкета;
  9. Підтвердження того, що анкета була зареєстрована;
  10. Електронне фото;
  11. Підтвердження оплати консульського збору (чек);
  12. Підтверджений запис на співбесіду;
  13. Оригінал довідки з місця роботи;
  14. Виписка з рахунку в банку, при цьому вона повинна бути актуальною, тобто зробленою за 3-6 місяців до подачі, не пізніше;
  15. Копія свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу;
  16. Якщо є діти, копії свідоцтва про народження;
  17. Копії паперів на нерухоме майно та автомобіль.

Нерідко, щоб отримати робочу візу США в Україні, потрібно надати і додаткові документи. Тут дуже важливо враховувати різноманітність специфічних видів робочих віз, і в кожній варіації можуть бути свої відмінності в підготовці пакету документів:

  • H-1B – саме затребуване рішення, про яке якраз і було написано вище. Візи такого типу актуальні для програмістів, вчених, інженерів з метою підняття економіки Штатів. Існують квоти (не більше 65 000 віз щорічно).
  • H-2B – такі візи в США призначені, щоб залучати медбратів і медичних сестер, молодший медичний персонал в ті місця, де відзначається нестача співробітників.
  • J – входить в програму з обміну вузів з різних країн.
  • L – це мобільна робоча віза для компанії з офісом в США.
  • O-1 – підходить для дуже талановитих людей в таких сферах, як наука, спорт, мистецтво та інші.
  • P – груповий тип для команд з досягненнями міжнародного рівня.
  • R – для релігійних діячів і вчителів.
  • Q – набір персоналу в рамках програм з обміну працею для ознайомлення з традиціями США.

Як отримати робочу візу до Німеччини?

У червні 2017 року ті громадяни України, які мають біометричні паспорти, можуть в’їжджати на територію Німеччини без візи, але це не відноситься до тих, хто їде в цю державу для роботи. Робоча віза в Німеччину як і раніше – обов’язкова умова, а для її отримання слід звернутися в консульство, зібравши необхідний пакет документів (це відноситься і до власників паспортів старого зразка, і нового):

  1. Закордонний паспорт і його копія (в 2 примірниках).
  2. Внутрішній паспорт.
  3. Візова анкета. Надається 2 комплекти. Вона заповнюється або англійською, або німецькою мовою.
  4. 3 фотографії.
  5. Страховка.
  6. Укладений контракт з роботодавцем, в якому прописані всі важливі аспекти: час роботи, посаду, робочий час, рівень оплати.
  7. Підтвердження кваліфікації також потрібно, як і в випадку з США. Для цього додається трудова книжка і відповідність дипломів стандартам Німеччини.
  8. Для деяких професій буде потрібно дозвіл на роботу. Це можуть бути, наприклад, лікарі, інженери та інші фахівці.

Як отримати робочу візу в Канаду?

Робоча віза в Канаду виходить досить складно. До апліканта пред’являються більш жорсткі вимоги. Щоб ваші шанси на позитивну відповідь зросли, необхідно надати наступні документи в консульство:

  • Роботодавець отримує дозвіл на ваше запрошення.
  • Безпосередньо лист-запрошення із зазначенням займаної посади, окладу, пільг, переліком умов праці.
  • Контракт.
  • Рекомендації від попередніх роботодавців.
  • Наявність сертифікатів, здатних підтвердити належний рівень володіння мовою.
  • Доказ оплати житла.

Цей список є базовим, і, звичайно, в нього можуть додаватися й інші довідки, документи з необхідністю переведення або на англійську, або на французьку мову. Особиста присутність – обов’язково.

Поради та рекомендації до отримання візи

В деякі країни робоча віза виходить більш просто і швидко. З іншими слід проявити більшу наполегливість і увагу. Пам’ятайте про те, що:

  • Варто дотримувати всі рекомендації посольства, щоб скоротити час на її отримання.
  • Не можна порушувати режим перебування в країні, інакше є ризик отримання депортації.
  • Звичайно, надавати потрібно тільки оригінальні документи, в іншому випадку, є ризик відмови.
  • Якщо вас будуть питати на співбесіді про те, чи плануєте ви залишатися в країні, куди хочете отримати візу, варто з упевненістю відповідати про те, що ви обов’язково повернетеся до себе на батьківщину, а їдете тільки з робочою метою, навіть якщо цей момент далекий від істини.

Висновок

Бажаючи отримати робочу візу в Польщу, США, Канаду, Чехію та інші країни, слід поставитися з максимальною увагою до процесу збору документації, так як саме в цьому векторі і полягають основні складності. Наша редакція постаралася розкрити це питання максимально детально, щоб вам було все ясно, але якщо у вас залишилися питання, можете задавати їх у коментарях.

Автор:

Залишити відповідь